6 Aralık 2012 Perşembe

Uzman Yardımcısı Maaşı Ne Kadar?

Merhaba arkadaşlar,

Uzunca bir süredir bu blogta sizlere çeşitli maaş bilgileri vermekteyiz. Genel hatları ile değinmemiz gereken Uzman Yardımcılığı ve aldıkları maaşlar hakkında özet bilgi vermek istiyoruz.

Devletteki uzman yardımcılığı kadrosu A Grubu bir kadrodur. Her sene yapılan KPSS sınavı ile alım yaparlar. Yani çift yıl etkilemez, her sene olan sınav uzman yardımcılığı için yeterlidir. Birçok kurum pazar günü olan sınavlardan alınan puanların baz alınarak hesaplandığı puanlarla alım yaparlar.

Uzman yardımcılığı sınavı diye bir kavramı duymuş olmasanız bile bu süreçte öğrenirsiniz. Çünkü kurumların neredeyse yüzde 95i uzman yardımcısı alımını kpss puanına göre sıraladıkları, alacakları kişi sayısının 5 katını uzman yardımcısı sınavına çağırır ve bu sınavdan 70 i geçmesini bekler. Sınavı geçenler uzman yardımcılığı mülakatına girmeye hak kazanır. Yani 3 aşamalı zor bir süreçtir.
Buna istisna olarak bazı kurumlar(Örneğin TSE) uzman yardımcısı alımında direkt mülakat ile alabilir, uzman yardımcılığı sınavına tabii tutmayabilir. Bu kurumların kendi kararıdır.

Uzman Yardımcılığı maaşları ise önceden çok değişken bir yapıya sahipti. Üst kurullarda 5bin, bakanlıklarda 2 bin, müsteşarlıklarda 3 bşn civarı kurumdan kuruma çok büyük değişen maaş miktarına sahipti. Bazı kurumlar bir ay çift bir ay tek maaş verirdi, bazıları ekstra ödenekler verirdi. Ancak bunların hepsi 666 numaralı KHK ile düzenlendi. Eşitlik ilkesi ile birkaç istisna dışında bütün uzman yardımcılığı maaşları eşitlendi. Şu anda genel olarak devlette yeni başlayan bir uzman yardımcısının aldığı maaş 3bin lira civarıdır.

Birkaç istisnaya değinecek olursak, Gelir Uzman Yardımcısı Maaşları artmadı. Bunlar bir nevi mağdur edilerek maaşları 2300 seviyesinde tutuldu. 400 liraya yakın fazla mesai alıyorlar ama mesai ücretide 2013 de kalkacak.

Kurumlara özel birkaç değişiklik halen devam etmekdedir. BTK gibi kurumlar çalışanlarına elbise almaları için yıllık bin liraya yakın ekstra bir ücret ödemektedir. Her kurumun ne kadar maaş verdiğini sitemizi araştırarak öğrenebilirsiniz, aşağıya çok merak edilen, araştırılan bazı örnek yazılarımızı koyuyoruz. Sorularınız varsa sorabilirsiniz, cevaplayacağımızdan emin olun.
Yazımız size faydalı oldu ise paylaşırsanız bizi sevindirirsiniz. Şimdiden teşekkürler.

TSE Uzman Yardımcısı Maaşı
BDDK Uzman Yardımcısı Maaşı
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Uzman Yardımcısı Maaşı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Uzman Yardımcılığı Maaşı
Türkiye İstatistik Kurumu Uzman Yardımcılığı Maaşları TUİK
SGK Sosyal Güvenlik Uzman Yardımcısı Maaşı


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Merak ettiğiniz soruları yazabilrsiniz....